چاپ        ارسال به دوست

روز مهندس گرامی باد

دبیرستان هوشمند فرزانگان پویا روز مهندس را به تمامی دانش آموزان و مهندسان تبریک می گوید.

ابو جعفر محمد بن محمد بن حسن طوسی (زادهٔ ۵۸۰ خورشیدی درطوس ) ملقب به خواجه نصیر طوسی یا خواجه نصیرالدین طوسی،فیلسوف، متکلم، فقیه، دانشمند، ریاضیدان و سیاست‌مدار و موسیقیدان سده هفتم است.
زندگی او بر پایه دو هدف اخلاقی و علمی بنا نهاده شده بود. او در بیشتر زمینه‌های دانش و فلسفه، تالیفات و رسالاتی از خود به یادگار گذاشته که بیشتر عربی هستند، اما ۲۵٪ نوشته‌های وی به زبان پارسی بوده‌اند.از معروفترین آثار او به پارسی، «اساس الاقتباس» و «اخلاق ناصری» را می‌توان یاد کرد. وی در اخلاق ناصری رستگاری راستین انسان‌ها را در «سعادت نفسانی»، «سعادت بدنی» و «سعادت مدنی» می‌داند و این نکته نشان می‌دهد که خواجه در مسائل مربوط به بهداشت جسمانی و روانی هم کارشناس بوده‌است.
خواجه نصیر حدود یکصد و نود کتاب و رسالهٔ علمی در موضوعات متفاوت به رشتة تحریر درآورد.
كنزالتحف يا مقاله در موسيقي اثر خواجه، از آثاري است كه در كتاب احوال و آثار نصيرالدين از آن ياد شده است. در همان جا آمده كه نظريات موسيقي خواجه به وسيله بزرگترين شاگردش قطب الدين تكميل شده است. رساله اي هم در1964 در قاهره چاپ شده به نام صحت نامه در علم موسيقي تالیف خواجه نصيرطوسي.
او رياضي و نجوم و موسيقي را از ابوالفتح موسي بن الفضل معروف به كمال الدين يونس موصلي ياد مي گيرد كه خود كمال الدين شاگرد شرف الدين توسي بود. (طالبان علم ايران قديم حتا در دوران اسلامي موسيقي ياد مي گرفتند و با اين هنر بصورت علمي آشنا مي شدند) در آن دوره علم موسيقي جزو حكمت رياضيات يا علم اوسط قرار گرفته بود. در واقع موسيقي و موسيقي‌ پژوهي شاخه‌اي از رياضيات بود. يعني انديشمندي كه به ظرايف و دقايق رياضيات پي مي‌برد و در آن تبحر داشت مي‌توانست سراغ موسيقي برود.در واقع موسيقي ‌شناسي شناخت آواها و قوانين طبيعي حاكم بر صوت‌ها و آواهايي بود كه از حلوق انساني خارج مي‌شود و آن كس كه به موسيقي مي‌پرداخت در واقع صوت‌شناسي و آواشناسي مي‌خواند كه امروزه زیر مجموعه علم فيزيك است.


گفته می شود که خواجه نصير عضو گروه اخوان‌الصفا بوده است. اخوان‌الصفا يك گروه مخفي بودند متشكل از دانشمندان درجه اول كه مي‌خواستند از اسلام خرافه‌زدايي كنند. البته هنوز هم همه اعضاي اين گروه شناخته نشده‌اند و بيشتر در مورد موسيقي صحبت كرده‌اند و چندين رساله هم در اين مورد نوشته‌اند.رساله موسیقی خواجه به زبان عربی هم اکنون در کتابخانه ملی پاریس موجود است.همچنین کنزالتحف کتاب فارسی که به خواجه نصیرالدین نسبت داده شده است و اگر اثر او باشد احتمالاً ترجمه کتاب رساله موسیقی اوست و بر طبق روایات نصیرالدین مخترع یک نوع فلوتی ست به نام مهتر دودوک نظریات موسیقی خواجه به وسیله بزرگ ترین شاگردش قطب الدین تکمیل شده است.
در فرهنگ بهار عجم در لغت صحت نامه آمده است که صحت قولی است در علم موسیقی ساخته خواجه نصیرالدین طوسی این رساله به سعی و اهتمام زکریا یوسف از هنرمندان عراق در مطبعه دارالعلم قاهره به سال ۱۹۶۴ چاپ شده است.
تاریخ وفات او هیجدهم ذیقعده سال ۶۷۳ ق. است.و هم اکنون در حرم کاظمین مدفون است.
به پاس زحمات و خدمات وی و بزرگداشت نام این دانشمند پنجم اسفندماه به عنوان روز مهندس نام گذاری شده است.


١٤:٤١ - پنج شنبه ٥ اسفند ١٣٩٥    /    شماره : ١٢٥    /    تعداد نمایش : ٩٦١


نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج